Kyrkovarvet – upptäck kulturarvet
Inom Svenska kyrkan i Norrköping finns 26 kyrkor och 23 kyrkogårdar. Tillsammans är dessa ett stort kulturarv och en betydelsefull del av Norrköpings identitet. Inte bara kyrkobyggnaderna i sig är intressanta – värdefulla föremål, historiska personer som haft stor betydelse för kyrkans utveckling samt inte minst kyrkogårdsmiljöerna med tillhörande byggnader, är spännande att få veta mer om. Nu ville kyrkan hitta nya möjligheter att dela sin rika historia och göra den mer tillgänglig för allmänheten genom att ta fram en digital vandring i en mobilapp. Syftet är även att öka besöken till kyrkor och kyrkogårdar samt att få människor att sprida sina kunskaper och erfarenheter vidare.
Lösning
När vi på Consid fick uppdraget insåg vi de stora möjligheterna att kunna skapa en modern, lärorik och spännande lösning, där storytelling och interaktivitet bygger upp engagemang och intresse hos mottagaren. Appen är den första i sitt slag i kyrkosverige och innehåller primärt guidade turer på två platser i Norrköping, S:t Olai kyrka med tillhörande park samt Krematorielunden. Här kan besökaren gå en guidad tur i appen eller utforska platserna på egen hand med hjälp av interaktiva kartor, bildgalleri, videoklipp m m. Det finns också möjlighet att få veta mer om artefakter och andra historiska skatter som kyrkobesökare i vanliga fall inte har tillgång till. Dessutom finns en tipsfunktion där besökarna själva kan lämna tips om sevärdheter i kyrkomiljön. För att göra appen så tillgänglig som möjligt är alla beskrivande texter även inlästa på ljudspår.
Resultat
Appen, som är nyligen lanserad, har tagits emot mycket väl och även uppmärksammats på olika sätt i media. Lösningen har redan från början skapats med tanke på att enkelt kunna byggas på med fler kyrkor och pastorat, och intresset är stort. I förlängningen är förhoppningen att även andra stift ska vilja använda sig av samma lösning.

Vill du veta mer? Kontakta:
Helena Norberg, Kundansvarig projektledare
+46 (0)70 - 174 80 13 | helena.norberg@consid.se
Back to Top